7. luukku

iiris 1

Tuuli ujelsi korvissa ja pakkanen nipisteli Onnin poskia. Horisontista paistava aurinko loi punertavaa valoa silmänkantamattomiin levittäytyvän aavan maiseman ja sitä peittävän lumimaton ylle.

Onni oli tullut tapaamaan jäärouvaa. Tämä oli tavalliseen tapaansa vaeltamassa tunturissa ja kulki eteenpäin hyräillen jotakin laulua, jota Onni ei tunnistanut. Onni keräsi rohkeuttaan ja rykäisi herättääkseen jäärouvan huomion. ”Anteeksi rouva, olisiko teillä pieni hetki aikaa? Tämä ei vie kauan, sillä en voi viipyä pitkään” Onni sanoi hampaat kalisten.

Jäärouva pysähtyi ja kääntyi katselemaan Onnia. Läheltä katsottuna tämä ei ollut ollenkaan niin pelottava ja kylmäkiskoinen kuin mitä Onni oli kuvitellut. Jännitys haihtui äkkiä, ja Onnin oli aivan helppo esittää kysymyksensä kiltinnäköiselle jäärouvalle. ”Haluaisin antaa jotain lahjaksi isoäidilleni, mutta en oikein keksi mitään. Mikä sinusta olisi hyvä idea?”

”Mietitäänpä. Olen toisinaan vaeltaessani ajatellut, että joku sellainen kulkuväline olisi käytännöllinen, jolla pääsisi eteenpäin lumessa ja jäässä, eikä tarvitsisi aina kahlata lumikinoksissa kävellen. Mutta eihän sellaista kai olekaan”, jäärouva hymähti.
Sen kuultuaan Onni hölmistyi. ”Niitähän on vaikka kuinka monta! Etkö sinä ole kuullut potkukelkasta tai suksista tai pulkasta tai lumikengistä tai moottorikelkasta?”

Kävi ilmi, että jäärouva oli viettänyt aikaa vaeltelemassa yksinään niin kauan, että ei totta tosiaan ollut kuullut mistään Onnin mainitsemista keksinnöistä. Onnin selostettua niiden toimintaa jäärouva ilahtui kovasti, ja päätti kokeilla niitä kaikkia heti samana talvena.

Mutta Onni huokasi pettyneenä. ”Lahjaa ei löytynyt täältäkään”, hän ajatteli. ”Mummi kulkee talvisin rakkaalla potkukelkallaan, eikä mikään keksintö maailmassa saisi häntä luopumaan siitä.”

 

Kuvitus: Iiris Juvonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s